Hemodialyse patiënten worden in veel centra bij acute problemen vaak op de dialyse afdeling gezien door de hemodialyse verpleegkundige/nefroloog. Het is verstandig om alvorens de patiënt op de SEH te zien, eerst met de nefroloog te overleggen omtrent de lokale afspraken. Onderstaande is een leidraad.
Het infectierisico van dialysekatheters betreft lokale huidpoortinfectie en systemische bacteriëmie. Bacteriëmie treedt op door migratie van bacteriën via de huidpoort langs de katheter in de bloedbaan ofwel door contaminatie van het lumen van de katheter. Vaak treedt infectie op met eigen huidflora. Dialysekatheters kunnen in niet-getunnelde (tijdelijke) en getunnelde (semi-permanente) katheters worden onderscheiden.
Lokale roodheid, zwelling, pijn en eventueel pussecretie, maar ook malaise en sepsis.
Bloedkweek uit katheter en 2 perifere bloedkweken. Zo nodig kweek huidpoort.
Overleg met nefroloog. In het algemeen is het beleid:
- Huidpoortinfectie:
- Antibiotica gedurende 1-2 weken; start met b.v. flucloxacilline 4 x 500 mg oraal; zo nodig aanpassen op geleide van kweken of lokaal antibioticaprotocol.
- Alleen katheter verwijderen bij koorts of uitblijven verbetering.
- Tunnelinfectie:
- Overweeg katheterverwijdering of -wisseling.
- Antibiotica gedurende 2 weken, zie behandeling huidpoortinfectie hierboven.
- Kathetersepsis (of koorts met positieve bloedkweek):
- Bij opnieuw optreden van koorts of onvoldoende klinisch herstel:
- Zoek naar metastatische infectiehaarden (bv. endocarditis, septische tromboflebitis, spondylodiscitis of osteomyelitis).
NB: Voor dialysekatheter / huidpoort infecties zie www.nefro.nl. Preventie, diagnostiek en behandeling van toegang-gerelateerde infecties bij hemodialyse. 2016
Geef feedback
Indien u vragen of opmerkingen heeft over de inhoud van deze pagina kunt u hier feedback geven aan de redactie van Het Acute Boekje.