Lithium is geregistreerd als stemmingsstabilisator en heeft een smalle therapeutische breedte. Een intoxicatie met lithium is potentieel bedreigend vanwege het optreden van neuromusculaire symptomen (mild: tremor agitatie; matig: stupor, hypertonie, rigiditeit, hypotensie; ernstig: coma, insulten en myoclonus). Daarnaast kunnen niet-specifieke ECG-afwijkingen waaronder QT-verlenging, bradycardie en ventrikelfibrilleren optreden. De neurologische en cardiale symptomen zijn vrijwel altijd het gevolg van een chronische intoxicatie of een geprotraheerd beloop bij een acute lithiumintoxicatie bij een patiënt met onderhoudstherapie. NB een chronische intoxiatie is het gevolg van een doseringsfout, verminderde renale klaring en dehydratie met toegenomen natrium en lithium terugresorptie.
Acute intoxicatie: gastro-intestinale symptomen zoals misselijkheid en braken.
Acute intoxicatie bij een patiënt met lithium onderhoudstherapie: misselijkheid en braken, echter ook kans op neurologische verschijnselen (mild: tremor agitatie; matig: stupor, hypertonie, rigiditeit; ernstig: coma, insulten, myoclonus).
Chronische lithiumintoxicatie: neurologische symptomen als bovenstaand.
Ter voorkoming van lithium accumulatie moet de patiënt vlot worden gehydreerd met aandacht voor afdoende urineproductie. Dit resulteert in maximale renale lithiumexcretie. Toepassing van technieken ter vermindering van absorptie zijn alleen zinvol bij acute intoxicatie met preparaten met vertraagde afgifte: darmspoeling met PEG, multi gedoseerd actieve kool is niet zinvol.
Hemodialyse dient sterk te worden overwogen indien er sprake is van verminderde endogene nierfunctie en een extreem verhoogde lithiumspiegel (acute intoxicatie spiegel >6mmol/L; chronische intoxicatie spiegel >4mmol/L) of als er sprake is van neurologische verschijnselen en een spiegel >2,5mmol. Na vroegtijdig staken van nierfunctie vervangende therapie kan de lithiumspiegel opnieuw stijgen ten gevolge van redistributie.
Voor specifieke adviezen wordt verwezen naar stofmonografieën van het NVIC en toxicologie.org.
Geef feedback
Indien u vragen of opmerkingen heeft over de inhoud van deze pagina kunt u hier feedback geven aan de redactie van Het Acute Boekje.