Buikpijn bij de vrouw kent vele oorzaken en wordt meestal niet veroorzaakt door een SOA. PID is een ontsteking in het kleine bekken t.g.v. verspreiding van micro-organismen vanuit de vagina en de cervix naar het endometrium, de tubae en aangrenzende structuren. Dit kan een endometritis, salpingitis, parametritis of een oöphoritis tot gevolg hebben. Een PID kan een acute hevige buikpijn geven of in meer sluimerende vorm leiden tot chronische buikpijn. In ongeveer 60% van de gevallen wordt PID veroorzaakt door SOA (Chlamydia, gonorroe, T. vaginalis). In de overige gevallen is er sprake van een infectie met endogene facultatief-pathogene bacteriën, zoals anaeroben (Bacteroides species en peptostreptokokken), maar ook aeroben (Escherichia coli, Gardnerella vaginalis, Haemophilus influenzae, streptokokken) en mycoplasmata.
Extra-uteriene graviditeit, appendicitis, endometriose, ruptuur of torsie van een ovariumcyste, torsie adnextumor, myoom, ovulatiepijn, geruptureerd of hemorragisch corpus luteum, dysmenorroe, gastro- intestinale aandoeningen, UWI.
Via gynaecoloog: Afnemen van materiaal (cervixuitstrijk of buikvocht) voor PCR op chlamydia en gonorroe. Zwangerschapstest -bij verdenking op een PID moet een EUG altijd worden uitgesloten.
Bied hiv-test, HBV- en syfilisserologie aan bij een bewezen soa.
Urine onderzoek
In overleg met gynaecoloog: transvaginale echografie. Eventueel CT indien er twijfel is over de diagnose PID. Laparoscopie kan worden overwogen bij onvoldoende reactie op therapie of twijfel over diagnose.
Geef feedback
Indien u vragen of opmerkingen heeft over de inhoud van deze pagina kunt u hier feedback geven aan de redactie van Het Acute Boekje.