Het bij zich dragen van Methicilline-Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is geen ziekte op zich en voor gezonde mensen in principe niet gevaarlijk. De opsporing en bestrijding van MRSA-dragerschap is erop gericht de verspreiding van deze bacterie naar kwetsbare patiënten in het ziekenhuis te voorkomen.
In de meeste ziekenhuizen bestaat een lokaal protocol gebaseerd op de aanbevelingen van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP).
In het algemeen worden patiënten in 4 risicocategorieën ingedeeld (1) bewezen MRSA, 2) hoog risico, 3) matig verhoogd risico en 4) geen verhoogd risico). Echter de exacte indeling is in elk ziekenhuis anders. Raadpleeg het lokale MRSA protocol voor de exacte indeling van patiënten. Hieronder volgt een globaal advies waarvan gebruik gemaakt kan worden totdat het lokale protocol beschikbaar is.
Bij patiënten met bewezen MRSA kolonisatie
- Strikte isolatie
- Dragen van handschoenen, een chirurgisch mondneusmasker, een muts en beschermende kleding (jas)
- Contactlijst bij onbeschermd contact
- Terughoudendheid ten aanzien van overplaatsing, onderzoek en behandeling. De noodzakelijke behandeling van de patiënt moet altijd gewaarborgd blijven.
Bij patiënten met hoog risico
(o.a. in afgelopen 2 maanden onbeschermd contact met MRSA patiënt of verblijf in buitenlands ziekenhuis, contact met veehouderij, zie WIP):
- Inventarisatiekweken en/of MRSA-sneltesten
- Strikte isolatie, tenzij uitslagen < 24 uur bekend, dan contactisolatie
Bij patiënten met een matig verhoogd risico
(o.a. in afgelopen 2 maanden onbeschermd contact met MRSA positieve medewerker, MRSA-positieve patiënt met 3 opeenvolgende negatieve MRSA-testen maar nog niet negatief getest na 1 jaar, zie WIP):
- Inventarisatiekweken en/of MRSA-sneltesten
- Basis hygiënemaatregelen
Bij patiënten zonder verhoogd risico
Noot
Er kunnen verschillen zijn tussen het lokale protocol per ziekenhuis en de aanbevelingen van de WIP. Volg altijd het lokale MRSA beleid en overleg zo nodig met de deskundige infectiepreventie.
Geef feedback
Indien u vragen of opmerkingen heeft over de inhoud van deze pagina kunt u hier feedback geven aan de redactie van Het Acute Boekje.